Na získanie invalidného dôchodku musíte splniť podmienky

Získanie invalidného dôchodku pri posúdení invalidity nie je zákonite automatický proces. Invaliditu posudzuje posudkový lekár Sociálnej poisťovne a je vyjadrená v percentách podľa postihnutia a  lekárskych diagnóz, ktoré určí odborné vyšetrenie u lekára špecialistu.

Na získanie invalidného dôchodku je potrebná miera funkčného postihnutia vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je vyššia ako 41 percent. V tomto prípade, po podaní žiadosti do Sociálnej poisťovne a dostatočnom odpracovaní potrebných rokov je možné získať invalidný dôchodok.

Počet odpracovaných rokov, ktoré sú potrebné na získanie invalidného dôchodku sa líši a zvyšuje v závislosti od veku posudzovaného.

Iné je posudzovanie pri úrazoch alebo chorôb z povolania,. V tom prípade nie je potrebné mať dostatočný počet odpracovaných rokov, dôležité je však dodržať podmienku 41 percent miery funkčného postihnutia v porovnaní so zdravou osobou.

Taktiež sa to nevzťahuje na nezaopatrené deti a v prípade štúdia doktorandského stupňa vysokej školy po dosiahnutí 26 rokov veku.

V období, keď je dieťa nezaopatrené alebo študuje na doktorandskom štúdiu a postihne ho náhla choroba alebo úraz, ktoré vedú k invalidite, je jedinou podmienkou na získanie invalidného dôchodku percento postihnutia (minimálne 41 %), ktoré určí posudkový lekár na základe lekárskych správ. 

Subscribe
Upozornenie

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  • Pridajte si Novinky

    * indicates required
    Zadajte email na odber Noviniek.

    Register chránených dielní použije informácie, ktoré ste uviedli na tomto formulári, aby sme boli v kontakte s vami a aby sme poskytovali aktualizácie a marketing. Dajte nám prosím vedieť všetky spôsoby, akými by ste o nás chceli počuť:

    Súhlas môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na odkaz na zrušenie odberu v zápätí ľubovoľného e-mailu, ktorý od nás dostanete, alebo nás kontaktujte na adrese registerchranenychdielni@gmail.com. Vaše informácie budeme rešpektovať. Viac informácií o našich postupoch ochrany osobných údajov nájdete na našej webovej stránke. Kliknutím nižšie vyjadrujete súhlas s tým, že Vaše údaje môžeme spracovať v súlade s týmito podmienkami.

    We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

  • Produkty