Za prácu v zahraničí môžete získať dôchodok

Ako občania Európskej únie máme nárok na prácu a sociálne poistenie v celej EÚ. Podobne ako u nás, ak si platíte odvody do miestnej Sociálnej poisťovne, máte nárok na vyplácanie dôchodku v prípade invalidity, ale aj dožitého veku. Nariaďuje to koordinačné nariadenie EP č. 883/2004.  

V prípade invalidity v jednotlivých štátoch Európskej únie, miestny poskytovateľ sociálneho poistenia vám vypočíta plný invalidný dôchodok a zároveň zohľadňuje aj dĺžku poistenia. Platí to vo väčšine krajín EÚ.

Takýmto spôsobom si môžete vylepšiť dôchodok, ktorý vám doplní ten slovenský, vypočítaný Sociálnou poisťovňou.

O invalidný dôchodok zo Slovenska musíte požiadať. Úrady však neskúmajú v zahraničí vašu invaliditu. U nás tento stav posudzuje Sociálna poisťovňa. V prípade priznania invalidity a jej posúdenie, tento dokument je pre naše úrady záväzný.

Tým sa určuje invalidný dôchodok a jeho výška v prípade, ak ste počas života pracovali v zahraničí a platili si sociálne poistenie.

Určitú časť dôchodku budete poberať zo zahraničia a určitú časť zo Slovenska, prostredníctvom vyplácania dávok od Sociálnej poisťovne.

Aktuálne je potrebné dokladať do Sociálnej poisťovne potvrdenie o vyplácaní dôchodkov zo zahraničia a to za účelom priznania vianočného príspevku k dôchodkom. Úkon oznámenia o poberaní dôchodkov zo zahraničia a ich výšky je potrebné vykonávať na jeseň, do konca mesiaca september. 

Subscribe
Upozornenie

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

30 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Klacso Stefan
4 roky pred

Dobrý deň! Zaujímalo by ma, či dostávam invalidný dôchodok z Maďarska, mám nárok zo Slovenska, pretože som tam tiež pracoval?

Dita
4 roky pred

Dobrý deň,môžem požiadat o invalidny dôchodok z Rakúska zo spätnou platnosťou.Na slovensku som bola uznaná na 45%.

Gabriela
5 roky pred

Dobry den Prosim vas mam narok na invalidny dochodok v Rakusku ak som poberatelkou ciastocneho invalidneho dochodku na slovensku?V Rakusku mam od 1.maja.2018 zivnost a aj pobyt.
Dakujem za odpoved

Edula
4 roky pred
Reply to  Gabriela

Dobrý deň,kde treba požiadať o invalidný dôchodok z Rakúska.

Klacso Stefan
4 roky pred
Reply to  RCHD

Dobrý deň! Zaujímalo by ma, či dostávam invalidný dôchodok z Maďarska, mám nárok aj zo Slovenska, pretože som tam tiež pracoval?

Klacso Stefan
4 roky pred
Reply to  Gabriela

Dobrý deň! Zaujímalo by ma, či dostávam invalidný dôchodok z Maďarska, mám nárok zo Slovenska, pretože som tam tiež pracoval?

Jozef Kotlar
5 roky pred

Oprava mojho Emailu

Jozef Kotlar
5 roky pred

Dobrý den.
Chcem sa opýťať,má právi na indvalidný dôchodok v Nemecku,keď som invalidný dôchodca na Slovenku.
Na Slovensku som uznaný na 45% indvalidy.
Zijem v Nemecku už druhý rok a momentálne som práce neshopný..som evidovaný na Jobcenter a na úrade práce.mám v Nemecku asi odpracované 18 mesiacov.
Dakujem za odpoved. Kotlar Jozef

Gallyas tibor
4 roky pred
Reply to  Jozef Kotlar

Dobri den zijem v nemecku uz 10rokov ale na do zamestnania ma nechceli zobrat kvoli operacii chrbtice na co som dostal 100percent ktore mi teraz zmenili na70procennt a grundsicherung ma poziadal o podanie ziadosti na dohodok ako mam postupovat

  • Pridajte si Novinky

    * indicates required
    Zadajte email na odber Noviniek.

    Register chránených dielní použije informácie, ktoré ste uviedli na tomto formulári, aby sme boli v kontakte s vami a aby sme poskytovali aktualizácie a marketing. Dajte nám prosím vedieť všetky spôsoby, akými by ste o nás chceli počuť:

    Súhlas môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na odkaz na zrušenie odberu v zápätí ľubovoľného e-mailu, ktorý od nás dostanete, alebo nás kontaktujte na adrese registerchranenychdielni@gmail.com. Vaše informácie budeme rešpektovať. Viac informácií o našich postupoch ochrany osobných údajov nájdete na našej webovej stránke. Kliknutím nižšie vyjadrujete súhlas s tým, že Vaše údaje môžeme spracovať v súlade s týmito podmienkami.

    We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

  • Produkty