Ako vznikol hamburger? Mysleli ste si vždy, že hamburger je americký vynález? Nie je to celkom tak, aj keď oficiálne sa pripisuje vynález hamburgera hneď niekoľkým Američanom. Svoju púť do sveta hamburger začal oveľa skôr v Európe, ako už samotný názov napovedá, v nemeckom Hamburgu.
Prvá písomná zmienka o hamburgeri, ako o mäse sa objavila v Oxfordskom slovníku. V roku 1889, presnejšie 5. januára, sa objavila prvá informácia v miestnych novinách v americkom meste v štáte Washington, Walla Walla. Skutočný príbeh však začal ešte predtým v Európe.
Ako vznikol hamburger, dedičstvo od Tatarov a Rusov?
Mäso vložené medzi dve žemle na americkom kontinente predstavovalo len posledný kúsok do skladačky pod menom hamburger. Už Tatari, keď dobyli Moskvu, doniesli upravené mäso, ktoré Rusi šikovne zužitkovali a vznikol Tatársky biftek. Ten rýchlo, vďaka námornej doprave, doputoval do Európy, do Nemecka.
V nemeckom prístavnom meste Hamburg recept upravili pridaním korenín, cibule a strúhanky a mäso opiekli. Tak vznikol Hamburgský steak, ktorý v čase rozmáhajúcej sa industrializácie bol pokrmom najmä chudobnejšieho obyvateľstva. Tí ho pre pohodlnosť vkladali medzi dva chleby a tu je ako vznikol hamburger.
Dramatické pokračovanie príbehu hamburgera v Amerike
Lodná doprava dopravila Hamburgský steak aj na americký kontinent, kde mal príbeh dnešného hamburgera dramatické pokračovanie. Hamburgský steak sa v Amerike stal veľmi obľúbeným a expandujúcim jedlom vďaka prvému uverejneniu v jedálničku newyorskej reštaurácie Delmonico. Stalo sa tak v roku 1836 a v menu bol Hamburgský steak prezentovaný ako luxusné a drahé jedlo.
Kto však oficiálne vynašiel hamburger v dnešnej podobe? Údajne už migranti z Nemecka, prichádzajúci do Ameriky, si vkladali Hambursgký steak medzi dva chleby. Ale oficiálne pramene hovoria až o roku 1885, kedy predával 15-ročný Charlie Nagreen zo Seymouru v štáte Wisconsin na miestnom trhu mäsovú pochúťku, ktorú dával medzi dva krajce chleba.
K mäsu žemľa, ako vznikol hamburger!
Ten istý rok bol prelomový v objavení mäsa medzi dvoma chlebmi aj pre bratov Franka a Charlesa Menchesových. V Texase sa zase, na konci 80. rokov 19. storočia, preslávil predajom mäsa podobnému dnešnému hamburgeru Fletcher Davis. No až v roku 1891 dal hamburgeru jeho podobu Oscar Bilby z mesta Tulsa v Oklahome. Ten vložil mäso do, na polky, rozrezanej žemle…
Nech už je príbeh hamburgera akýkoľvek, dnes je jedným z najobľúbenejších jedál na svete. Vyrába sa z kvalitného mäsa a surovín, v rôznych šťavnatých podobách a variantoch, ktoré dokážu nasýtiť naše žalúdky aj chuťové poháriky.