Granátové jablko je blahodarným prostriedkom, ako doplniť dôležité vitamíny a minerály. Hovorí sa, že granátové jablko má pozitívne liečivé účinky na zdravie a spomaľuje starnutie. Má množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Viete však, ako očistiť granátové jablko, alebo kedy je granátové jablko zrelé? Načerpajte energiu z pozitívnych účinkov a prečítajte si nasledujúcich pár viet.
Granátové jablko je sladké a chutné exotické ovocie, plod granátovníka púnskeho. Má tvrdú a hrubú šupku, pod ktorou skrýva šesť až dvanásť „komôrok“ so semienkami. Výhodou je, že vydrží čerstvé pri izbovej teplote pomerne dosť dlhú dobu. Zistíme to veľmi jednoducho podľa šupy. Granátové jablko však nevystavujte priamemu slnečnému svetlu.
Kedy je granátové jablko zrelé?
Ak je granátové jablko zrelé, šupa jablka by mala mať červené sfarbenie a povrch šupy by mal byť mierne vysušený. Pozor si treba dávať najmä v supermarketoch a hypermarketoch pri kúpe zrelého ovocia. Ak má granátové jablko tvrdú a pružnú šupu, nie je ešte celkom zrelé a je potrebné ho nechať dozrieť.
Ako očistiť granátové jablko – buďte pozorní
Existuje niekoľko spôsobov, ako očistiť granátové jablko. Čistenie je dôležité z pohľadu zachovania vitamínov a minerálov. Granátové jablko obsahuje v dužine semená, ktoré majú množstvo vitamínov, antioxidantov a minerálov.
- Vykrojte v jablku stopku, aby ste videli semená a štruktúru jablka. Následne rozkrojte granátové jablko na „mesiačiky“ a vytvorte hviezdicu. Teraz môžete postupne prstami odstrániť do misky sladké semená.
- Druhý spôsob je prekrojenie granátového jablka na polovicu. Následne nakrojte polovice jablka na „mesiačiky“ a v miske prstami odstráňte dužinaté semienka granátového jablka.
Pozitívne liečivé účinky granátového jablka na zdravie
Granátové jablko obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov, ktoré nájdu uplatnenie v medicíne, ale aj kozmetike. Látky z granátového jablka nájdeme v hydratačných mliekach, krémoch, vo vlasových šampónoch, v sprchovacích géloch, mydlách, či pleťových maskách.
Granátové jablko je vitamínová „bomba“. Obsahuje 77 % vody a vitamíny A, B (B1, B2, B3, B5) a vitamín C. Zastúpené sú aj minerály ako vápnik, fosfor, železo, horčík, sodík a draslík. Medzi stopové prvky patria meď, mangán, cukor a z kyselín najmä kyselina citrónová. Granátové jablko je plné aminokyselín a vlákniny.
Granátové jablko je vynikajúcim antioxidantom, vďaka množstvu vitamínu C. Prečisťuje pečeň a obličky, podporuje trávenie a pomáha pri regenerácii kožných buniek a tkaniva. Nemusíte hneď siahať po antibiotikách, stačí siahnuť po granátovom jablku, ktoré posilňuje imunitný systém, zvyšuje odolnosť voči baktériám a infekciám. Vláknina na druhej strane podporuje trávenie.
Kombináciou týchto dvoch látok získate skvelý prostriedok ako spáliť prebytočné tuky v celom tele, ako bojovať proti cholesterolu v krvnom obehu. Prospieva tepnám a žilám a pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach.
Horčík, draslík a sodík, obsiahnuté vo veľkom množstve v granátovom jablku, pomáhajú pri zvýšenej fyzickej aktivite na správne fungovanie svalstva a pri činnosti mozgu.