Preukaz na vlak zadarmo – pre invalida, dôchodcu, ŤZP / ZŤP, aj sprievodca

Preukaz na cestovanie – vlak zadarmo

Na Slovensku aktuálne platí vlak zadarmo a bezplatné cestovanie pre viacero kategórií cestujúcich s preukazom na vlak zadarmo. Cestovanie vlakom zadarmo platí pre deti do 6 rokov, študentov a žiakov denného štúdia, dôchodcov nad 62 rokov a poberateľov dôchodkov priznaných Sociálnou poisťovňou.

Na základe Zákona č 461/2003 o sociálnom poistení. Ako však vybaviť preukaz na vlak zadarmo pre dôchodcu alebo pre držiteľa preukazu ŤZP, ZŤP a ŤZP-S, ZŤP-S?

„Deti do 6 rokov nemusia predkladať žiadne doklady, nemajú potrebu preukazovať sa preukazom a preukaz nepotrebujú.

Deti od 6 do 15 rokov sa musia preukázať cestovným pasom alebo rodným listom dieťaťa a preukazom totožnosti jeho zákonného zástupcu. Budú potrebovať aj fotografiu na preukaz pre dieťa do 15 rokov a vo vlaku sa musia preukázať cestovným lístkom a preukazom ZSSK.

Žiaci a študenti bez karty študenta s čipom musí predložiť  preukaz totožnosti, fotografiu, školou potvrdená žiadanka. Ak žiak alebo študent má na aktuálny rok vydaný preukaz ZSSK v papierovej podobe, postačuje jeho odovzdanie. Vo vlakoch sa preukazuje cestovným lístkom na bezplatnú prepravu a preukazom ZSSK.

Ak žiak alebo študent má bezkontaktnú čipovú kartu predkladá pri registrácii preukaz totožnosti a preukaz študenta v podobe bezkontaktnej čipovej karty vydanej školou a vo vlaku sa preukazuje cestovným lístkom na bezplatnú prepravu a čipovou kartou vydanou školou.“

Ako vybaviť preukaz na cestovanie vlak zadarmo pre dôchodcu a poberateľa invalidného dôchodku

Poberatelia dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení, starobného, predčasného, sirotského, vdovského, invalidného a čiastočného invalidného dôchodku, sa musia pri registrácii preukázať preukazom totožnosti, musia predložiť fotografiu a potvrdenie o vyplácaní dôchodkových dávok zo Sociálnej poisťovne nie staršie ako 30 dní. Vo vlaku sa preukazujú bezplatným cestovným lístkom a preukazom ZSSK.

Dôchodcovia poberajúci starobný dôchodok nad 62 rokov sa preukazujú pri registrácii preukazom totožnosti a vo vlaku sa legitimujú preukazom zákazníka ZSSK a cestovným lístkom na bezplatnú prepravu.  

Preukaz na bezplatnú prepravu v spoločnosti ZSSK si vybavíte na počkanie v pokladniciach  ZSSK označených logom KVC (Komplexné vybavenie cestujúcich). Tento systém je dostupný v 85 železničných staniciach.

Do troch pracovných dní Vás vybavia v menších železničných staniciach, kde tiež môžete požiadať o vyhotovenie preukazu.  Predložíte potrebné doklady a vyplníte žiadanku  o vydanie preukazu, o tri dni si môžete preukaz na stanici, kde ste oň požiadali, vyzdvihnúť.

Upozornenie:

Invalidní dôchodcovia a ZŤP / ŤZP majú obmedzenú platnosť preukazu na jeden rok, musia si ho obnovovať, a preto sledujte dátumy na preukazoch o platnosti.

Cestovanie vlak zadarmo pre ŤZP a ŤZP-S (ZŤP, ZŤP-S)

Zákon určuje nárok na cestovanie vlakom bezplatne všetkým poberateľom dôchodkov zo Sociálnej poisťovne podľa Zákona o sociálnom poistení.  Ak však ste držiteľom preukazu ZŤP alebo ZŤP – S a nepoberáte dôchodok, platí doterajší stav a máte aktuálne nárok na 60 % zľavu z cestovného, pri sprievodcovi je to bezplatné cestovanie.

„Článok B.8 ZĽAVNENÉ CESTOVNÉ PRE DRŽITEĽOV PREUKAZU FYZICKEJ OSOBY S ŤAŽKÝM ZDRAVOTNÝM POSTIHNUTÍM, Prepravného poriadku ŽSSK platného od 17.11.2014, v bode B.8.2 hovorí, že:
Sprievodca držiteľa preukazu ŤZP-S: sa prepravuje v 2. vozňovej triede bezplatne bez potreby zaplatenia príplatku na vlaky EC (nutné predloženie preukazu ŤZP-S držiteľa preukazu ŤZP-S, ktorého sprevádza), a to aj v prípade, ak si držiteľ preukazu uplatňuje nárok na iné zľavnené cestovné, resp. na cestovný lístok na bezplatnú prepravu,…“


Zdroj: ZĽAVNENÉ CESTOVNÉ PRE DRŽITEĽOV PREUKAZU FYZICKEJ OSOBY S ŤAŽKÝM ZDRAVOTNÝM POSTIHNUTÍM 

Od januára bude cestovanie zadarmo aj autobusmi a MHD

Ako už mnohí postrehli, od 1. januára 2021 je sľúbené a prijaté Vládou SR uznesenie, ktoré prináša pre invalidných dôchodcov, seniorov a držiteľov preukazu ZŤP cestovanie vlakom, autobusmi a MHD zadarmo. Situáciu budeme sledovať a od platnosti zákona budeme informovať.

NESPLNENÉ! 

Aktuálne platia zľavy, ktoré majú pri MHD a cestovaní autobusmi seniori a držitelia preukazu ZŤP. Výšku zľavy si určujú samotní prevádzkovatelia autobusových liniek a MHD a líšia sa. Niektorí poskytovatelia medzinárodnej a súkromnej dopravy v autobusoch zľavy seniorom, ZŤP a invalidným dôchodcom neposkytujú.  

Subscribe
Upozornenie

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  • Pridajte si Novinky

    * indicates required
    Zadajte email na odber Noviniek.

    Register chránených dielní použije informácie, ktoré ste uviedli na tomto formulári, aby sme boli v kontakte s vami a aby sme poskytovali aktualizácie a marketing. Dajte nám prosím vedieť všetky spôsoby, akými by ste o nás chceli počuť:

    Súhlas môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na odkaz na zrušenie odberu v zápätí ľubovoľného e-mailu, ktorý od nás dostanete, alebo nás kontaktujte na adrese registerchranenychdielni@gmail.com. Vaše informácie budeme rešpektovať. Viac informácií o našich postupoch ochrany osobných údajov nájdete na našej webovej stránke. Kliknutím nižšie vyjadrujete súhlas s tým, že Vaše údaje môžeme spracovať v súlade s týmito podmienkami.

    We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

  • Produkty