Stanovisko Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR k návrhu novely zákona o službách zamestnanosti

Novela zákona o službách zamestnanosti zlikviduje chránené dielne a pracoviská!

Z dielne MPSVaR SR vzišiel návrh novely zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti, ktorý prostredníctvom viacerých príspevkov podporuje zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím.

Pripravovaná novela v podstate v praxi fungujúci systém tak vážne okliešťuje, že hrozí rušenie a zánik existujúcich pracovných miest ľudí so zdravotným postihnutím, ktoré vznikli aj vďaka doteraz platnej legislatíve.

V rámci chráneného pracoviska OMD v SR sme vytvorili 7 kvalifikovaných pracovných miest pre ľudí s veľmi ťažkým zdravotným postihnutím, ktorým pomáhajú 2 pracovní asistenti.

Novela spomínaného zákona nám neumožní pracovné miesta ďalej udržať, napriek tomu, že títo ľudia to štátu vracajú svojou verejno – prospešnou činnosťou, pretože celú činnosť organizácie zabezpečujú zamestnanci s postihnutím – vykonávame špecializované sociálne poradenstvo, poskytujeme služby v rámci Agentúry osobnej asistencie, vydávame časopis Ozvena, organizujeme rekondičné pobyty a rôzne iné aktivity. Našou sociálnou prácou suplujeme štát, ktorý to z rôznych dôvodov nerobí alebo nemôže robiť.

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR vyjadruje hlboké obavy z dosahu tejto novely, ak bude schválená a s jej znením nesúhlasí.

Aktívne sme spolupracovali na vypracovaní pripomienok k návrhu novely, ktoré predložila Národná rada občanov so zdravotným postihnutím, a s ktorými sa plne stotožňujeme. Pripomienky sme v rámci medzirezortného pripomienkového konania predložili aj samostatne ako organizácia.

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR sa taktiež pripojila k petícii za zachovanie v súčasnosti platnej právnej úpravy zákona o službách zamestnanosti, ktorú vedie Register chránených dielní a podporuje jej šírenie.

Výkonný výbor

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR

www.omdvsr.sk

Subscribe
Upozornenie

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
  • Pridajte si Novinky

    * indicates required
    Zadajte email na odber Noviniek.

    Register chránených dielní použije informácie, ktoré ste uviedli na tomto formulári, aby sme boli v kontakte s vami a aby sme poskytovali aktualizácie a marketing. Dajte nám prosím vedieť všetky spôsoby, akými by ste o nás chceli počuť:

    Súhlas môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na odkaz na zrušenie odberu v zápätí ľubovoľného e-mailu, ktorý od nás dostanete, alebo nás kontaktujte na adrese registerchranenychdielni@gmail.com. Vaše informácie budeme rešpektovať. Viac informácií o našich postupoch ochrany osobných údajov nájdete na našej webovej stránke. Kliknutím nižšie vyjadrujete súhlas s tým, že Vaše údaje môžeme spracovať v súlade s týmito podmienkami.

    We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

  • Produkty